fbpx

Woordjes, feiten en begrippen leren is niemands favoriete bezigheid. Toch is het een van de belangrijkste onderdelen van het leren.

Dus is het handig om het snel en goed te doen.

In deze animatie laat ik zien hoe je op een snelle manier de woordjes, feiten of begrippen goed in je geheugen opgeslagen krijgt.

Geen tijd verliezen en meteen doen!

Hieronder leg ik uit hoe en waarom het werkt …    doe er je voordeel mee!

De wens
Je wilt graag zo snel mogelijk belangrijke woorden en begrippen voor altijd, in ieder geval tot en met het examen, onthouden.

Het probleem
Het eerste probleem is dat vaak te laat wordt begonnen met het leren. Dit probleem bespreek ik graag een volgende keer.
Het probleem wat ik nu wil bespreken is dat leerlingen en zelfs docenten denken dat je woorden en begrippen moet leren door te ‘stampen’. Met stampen wordt bedoeld dat je gedurende twintig minuten of een half uur keihard aan het repeteren slaat. Vaak wordt bij de talen deze manier van leren gebruikt voor de woorden en naamvallen leren.

Op deze manier werk je jezelf 2x tegen
Bij deze ouderwetse manier van leren ben je eigenlijk bezig jezelf te frustreren, omdat je er veel tijd in stopt, maar er weinig profijt van hebt. Je hebt zelfs als je het een paar keer leert grote kans om bij een toets een onvoldoende te scoren. Dat is een natuurlijk niet motiverend om de volgende keer weer zo hard te gaan studeren.

Hoe kan het beter
Leren op een manier die past bij hoe je hersens werken. De hersenen hebben een heel speciale manier om te filteren wat belangrijk is en wat niet. Met andere woorden: wat onthouden moet worden en wat niet. Door gebruik te maken van deze manier van filteren, kun je gemakkelijker die dingen onthouden die je belangrijk vindt of handig zijn om te weten, bijvoorbeeld voor een proefwerk, tentamen of examen.

Op deze manier kun je veel meer leren in dezelfde tijd. Dus houd je tijd over.

Stampend leren is historisch zo gegroeid Iedereen deed het en iedereen denkt dat het zo moet.
Recente kennis over de werking van de hersenen en het geheugen heeft ons geleerd dat iets vastleggen in het geheugen via een vast aantal stappen gaat.
Via je zintuigen komen de gegevens (prikkels) in het zintuigelijk geheugen. Hier vindt meteen al een enorme scheiding plaats, want met heel veel van deze prikkels hoeven we niet bewust iets te doen. Dat wordt allemaal, zeg maar voor kennisgeving aan genomen en afgevoerd. Klaar. De gegevens die overgebleven zijn, worden voor korte tijd opgeslagen in het tijdelijke geheugen. Onder het mom, daar zit misschien wel iets belangrijks tussen. Pas als blijkt dat het belangrijk is gaat het door het filter naar het permanente geheugen. Daar wordt het opgeslagen om…    meteen weer te worden vergeten. Om een woordje, gedachte, begrip of feit echt permanent in het geheugen te verankeren voor lange tijd, moet het vaker worden aangeboden en weer opgediept worden.

Het is de kunst om van deze kennis gebruik te maken en op een gemakkelijke manier je permanente geheugen te vullen. Daar ligt de gegevens dan vast en kun je het gemakkelijk weer opnieuw gebruik.

De 5 minuten – 20 minuten regel
De oplossing om woordjes, feiten en begrippen gemakkelijk in je geheugen te krijgen ligt dus in deze route. Je gaat dus niet stampen maar je gaat ze slechts een paar keer met net voldoende tussentijd herhalen. Je houdt daarmee rekening met de filters die in de opslag route zit, of anders gezegd, je houdt rekening met hoe je hersens werken.

Gebruik deze manier van ‘stampen’ en je zult zien dat onthouden beter gaat.

Deze manier van aanleren is onderdeel van ‘Hoe je slim en handig leert’. Wil je met nog meer gemak leren en helpen bij het leren?
Ga dan via deze link naar mijn video’s op Learndesk.

Veel succes met de tip

Geert